Fruktmognad

Det kan vara svårt att pressa frukt som är övermogen eller mjölig. Du får mindre must som dessutom är mer grumlig. Du kan enkelt testa om äpplet är för mogen: Skär en ca 5 mm tjock skiva och lägg det på en tallrik, tryck sedan med gaffel i fruktköttet. Får du ut saft, så kan […]

Fruktkvalité

För att du ska få en så excellent must som möjlig rekommendera jag starkt att du ta med dig mogen och frisk frukt. Omogen frukt innehåller för mycket stärkelse som kan resultera en en “tjock” must. Stärkelsen omvandlas till fruktsocker och frukten utvecklar mer arom om den får mogna till. Även om jag tvättar frukten […]

Fruktsorter

Det vanligaste ( och kanske godaste) är nog äpplemusten. Hemligheten bakom en god äpplemust är mogna (och lagrade) äpplen (Malus domestica), som nästan känns övermogna, där smaken kunde utvecklas under en längre tid. Nyplockad frukt är gott att äta men mindre lämplig till mustningen. Däremot är fallfrukt en ideal källa till god äpplemust. Fallskador påskyndar […]

Bandpress

En bandpress är en modern press som kontinuerlig och skonsamt pressar musten ur den krossade frukten. Den krossade fruktmassan faller i tratten och doseras på bandet (1) och pressas på så sätt mellan valsarna (2) och det mikroperforerade bandet så att musten kan rinna genom bandet och fångas upp (11). Trycket stegras från vals till […]

Bag in Box

Bag in Box är ett system som består av 2 delar: påsen och kartongen.   I påsen fylls den pastöriserade musten och förseglas med tappkranen. Musten är oöppnat hållbar i minst ett år även vid rumstemperatur. Det rekommenderas ändå att förvara påsen sval och mörk och skyddad mot gnagare. När du öppnar påsen och tappar […]